Google Street View

Voor wie het nog niet ontdekt zou hebben (het is er al een tijdje hoor), er is een nieuw snufje toegevoegd aan Google Maps. Met Google Street View kun je virtueel in de straten rondlopen. Dit kan voorlopig in New York, San Francisco, Miami, Denver en Los Angeles. Maar meer steden zullen worden toegevoegd.

Hoe werkt het? De enthousiastelingen en internetbewamen onder jullie zijn natuurlijk al lang naar die site gesurft en hebben zichzelf al op weg geholpen. Voor u beste lezer die koppig blijft verder lezen en de cursor nog even weghoudt van die blauwletterige link, zal ik het even uitleggen. Ik heb zelfs een illustratie:

street-view.jpg

Als het niet duidelijk genoeg is, klikt er dan een keer op. Dat is trouwens goed voor de statistieken. Soit…
Op de kaart klik je op een stad met een fotocamera. Dan kun je automatisch snel inzoomen.  In de screenshot hierboven zie je dus die gele lijn , die volgt Broadway (je ziet ook het Flatiron Building, oftewel het strijkijzergebouw). Op die gele lijn zie je pijlen staan waar je kunt op klikken om naar voor, naar achter, naar links of rechts te gaan. Je kunt slependergewijs (zoals in Google Earth) ook om je heen kijken. Dubbelklik is inzoomen en dan kun je opnieuw kijken waar je wil. Dat is niet alleen op Broadway, dat is bij alle straten die op de plattegrond in het blauw gezet zijn. En dat zijn zo goed als alle straten.

Hoe hebben ze dat gedaan? Dat was een heel arbeidsintensief werkje. Kijk naar de auto hieronder. Die heeft 4 Nikon-camera’s op zijn dak en rijdt daarmee rond. ALLE straten door. En als je “rondrijdt” in Google Street View dan zie je ook dat bepaalde auto’s in beeld blijven, simpelweg omdat die in dezelfde richting rijden als de camera-auto.

Stel je voor dat je informatica gestudeerd hebt of zo, en je krijgt de job van je leven bij Google en dat op een mooie dag je baas je de opdracht geeft de komende weken álle straten te doorkruisen in een bepaalde stad. Dan sta je niet meer in de file op weg naar je werk, dan ís die file je werk. Op de foto zie je er een mooi exemplaar van. Beeld je eens in, in een stad als NY, die búlkt van de kruispunten door dat dambordpatroon. En bij élk kruispunt zijn er verkeerslichten. Fun! Dat is toch wat anders dan de highway waar talloze rocksongs aan gewijd zijn. En WTF doet dat spinachtig ding op het dashboard?

Dus op deze manier kun je, bij de reservatie van een hotel, al vanop voorhand de buurt checken. Het was een fijn weerzien met ons berucht hotel in NY waaraan sommige van deze blogbezoekers vreemde, zij het ook grappige, herinneringen hebben. Misschien vertel ik daar nog wel eens over.

3 Reacties

  1. Bedoel je ons cockroach-hotel?!

    Sjiek gevonden é, maar ergens mis ik toch de meerwaarde.. Allicht die kritische kant van me. Ik ben iemand die geen enkele straatnaam kent, maar wel vanop het zicht de weg kent en vindt 🙂 Stel je voor dat dat systeem ook op ons land toegepast zal worden… Fotozoektochten zullen nog nooit zo leuk en gemakkelijk geweest zijn 🙂

    En brengen wij nu een ticket voor je mee? Bekijk die GSM van je nog es! 😉

  2. Nee, het cockroach-hotel was bij jullie. Bij ons was het het weird guy in funny smelling hotelroom, making strange food on the floor-hotel. Ik zal er echt eens een post aan moeten wijden 🙂
    edit: geen paniek: maldegem zal het wel nooit zover schoppen 😉

  3. […] zitten te amuseren met het in kaart brengen van alle straten in alle grote steden ter wereld in Street View (ik ben niet verantwoordelijk voor uw reactie op de persoon die in deze link verschijnt), hebben ze […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: