De keuze van de camera (vervolg)

Vandaag heb ik een bezoekje gebracht aan Action Shop De Mey in Brugge. Dat klinkt als een zaak waar ze surfplanken verkopen maar in werkelijkheid is het een elektrozaak die gespecialiseerd is in fotografie. Ik stapte binnen met de vraag of zo ook Olympus verdeelden. De reactie van de zaakvoerder was onmiddelijk de vraag waarom ik in godsnaam in Olympus geïnteresseerd was. Ondanks mijn, dacht ik toch, redelijke argumenten, schoot hij zijn etalage in om er terug uit te komen met de Nikon D40 in zijn handen (voor afbeeldingen: zie 2 posts hieronder).
“Wat is er mis met Olympus?” vroeg ik hem.
“Olympus loop volledig achter op de concurrentie meneer. Ze doen wel pogingen maar het lukt ze niet om competitief te zijn. Olympus doet niks innoverends”.
Ik had zelf ook wel één en ander gelezen over Olympus dus kwam ik met enkele tegenargumenten voor de dag waarin ik Olympus verdedigde.
“Olympus heeft toch die automatische stofverwijderaar? En het 4/3-systeem dat zogezegd de toekomst is?”
-“Jamaarja, dat is wel juist, maar ik bedoelde eigenlijk dat ze op het vlak van omzet en verkoop achterophinken. Ze kunnen met moeite het hoofd boven water houden.”
Ik besloot niet verder te discussiëren, hoewel ik geen zinnige reden kon bedenken waarom de financiële situatie van Olympus enige invloed op mijn keuze zou moeten hebben. De man ging driftig door met de loftrompet af te steken over Nikon. Ik, met mijn gewillige bui van dat moment, bood hem enkele binnenleggertjes aan zoals: “En op het vlak van kwaliteit? Is Nikon……” Ik hoefde mijn zin niet eens af te maken voor hij mijn voorzet binnenkopte. “Nikon is qua kwaliteit het allerbeste wat er te vinden is meneer”. Ik knikte, vroeg en kreeg een brochure, en verliet de winkel met het gevoel dat ik in een Nikon-reclamespot had gezeten. Ik was niet van plan al het goede dat ik over Olympus gelezen had bij het huisvuil te dumpen op basis van de mening van één verkoper. Daarom ging ik om een second opinion bij Tuyttens, een elektrozaak in de Noordzandstraat. Er was gelukkig niet veel volk bij de afdeling fotografie en alle modellen die ik kende lachten me toe vanachter de deur van een glazen kast. Een vrouw vroeg me of ze me kon helpen en ik herhaalde mijn vraag die ik eerder bij De Mey had gesteld. Haar reactie was te vergelijken met die van daarvoor: “Olympus? Waarom Olympus?”
Maar in plaats van te evolueren naar Nikon-propaganda nam de situatie een andere, betere wending. De vrouw begon met de Olympus E500 (zie onder) voor me op de toonbank te leggen. Het was de eerste keer dat ik hem in levende ‘lijve’ zag. “Ik zal hem eens vergelijken met zijn concurrenten”, ging de vrouw verder. “Je moet ze eens in je handen kunnen houden, en ik zal ook eens opzoeken op internet wat de voornaamste verschillen zijn”. Er was weinig volk in de winkel en ik maakte me op voor een heuse studieronde van de verschillende modellen. En zo gebeurde het ook. De vrouw vertelde uitvoerig over de modellen, legde ze allen voor me op de toonbank zodat ik ze in mijn hand kon houden, door de zoeker kon kijken en scherpstellen, zette hun pro’s en cons uiteen, de kwaliteit van hun lenzen, etc. Dat ging vaak gepaard met de slagzin “en ik kan het weten want ik heb er zelf ervaring mee”, om haar argumenten wat kracht bij te zetten. Na een 20-tal minuten kwam er meer volk in de winkel en ik zag dat de interessante studieronde noodgedwongen op zijn einde liep. “Als je zin hebt kunnen we wel eens iets regelen. Dan geef ik eens een demonstratie of zo.” Zei ze me nog. En uit de kasten achter haar rug diepte ze van elk model een folder op en stopte die me toe met de bezwerende woorden “Je weet wat dat betekent! … Huiswerk!!” Ze zei het allemaal op een verdomd theatrale en passionele manier die schril afstak met de lichte afstandelijkheid van de eerste minuut van ons gesprek. Ik weet alvast waar ik waarschijnlijk míjn camera zal kopen, welke het ook zal zijn.

Wat heb ik geleerd?
– Er is een nieuwe concurrent in de strijd gekomen: de Pentax K100D. En deze kost nog geen 700 eurokes.


– Er is een concurrent afgevallen: de Olympus E400: hij is eenvoudigweg te klein voor mijn hand wegens het ontbreken van een handvat. En de ring voor de camerariem zit in de weg. Als het een Olympus wordt zal het dus de E500 zijn.
– De oude analoge lenzen van mijn pa zijn onbruikbaar. Volgens De Mey dan toch. Ik heb het niet gevraagd bij Tuyttens, wat ik beter toch gedaan had. Morgen zal ik eens bij Photo Hall mijn licht opsteken.
– De Canon Eos 350D (en alles van Canon in het algemeen) is af te raden: te duur (je betaalt voor een deel de naam van het merk), te klein en de menu-instellingen zijn niet zo eenvoudig.

Toen ik thuis aan de keukentafel wat zat te internetten om info te vergaren en hier en daar in de folders wat zat neer te krabbelen bleek alweer het mentaliteitsverschil tussen mijn beide ouders. Toen mijn moeder binnenkwam was haar reactie letterlijk: “ga je je geld verdoen?” Mijn antwoord: “Nee, ik ga iets kopen”.
Toen mijn pa binnenkwam was zijn reactie letterlijk: “Ga je er één kopen?” Waarop hij polste naar de modellen waartussen ik twijfelde en me vervolgens aankooptips gaf en me toonde wat voor materiaal hij zelf nog liggen had.

Wordt vervolgd…..

10 Reacties

 1. Argh, Tuyttens! Die hebben me jaren geleden afgezet en ik lik de wonden nog steeds.. Zolang je maar zelf de juiste keuze maakt, ik wil je niet onder druk zetten 😉

 2. […] Voila, ze zijn weer binnen. En ik ben alweer wat dichter bij die camera. […]

 3. En mag ik je blaadjes eens lenen? 😀

  Ik ben momenteel ook sterk aan het twijfelen… D40 – D80, al zijn mijn handen misschien iets kleiner ! Andere modellen ken ik niet zo goed, maar jij liet me wel de Pentax ontdekken.

 4. Ben juist supertevreden van Tuyttens!
  Ten eerste krijg je altijd een prof.info waar je duidelijk merkt dat ze up to date zijn en als één van de weinigen of zal ik zeggen enigen volledig mee zijn met hun productenkennis.
  Toen mijn Nikon toestel defect was door notabene m’n eigen schuld ( was gevallen) hebben ze er alles aan gedaan zodat de herstelling snel kon gebeuren.(moest 3 weken later een huwelijkreportage maken).
  Ik had m’n toestel op tijd terug, met garantie op herstelling en de herstelling werd dan nog onder waarborg uitgevoerd!!
  Steeds werd ik ook nog eens met de glimlach bediend, wat misschien “normaal” zou moeten zijn…de dag van vandaag echter…
  Jou keuze maar ik Tuyttens is zeker 100% aan te raden.
  Is trouwens nog steeds een familiezaak waar de service toch steeds persoonlijker is dan al die ketens waar ze er vaak “hun voeten aan vegen”!

  Het is natuurlijk aan jou te kiezen.
  Hoop dat je juist kiest en geniet van je aankoop!
  Nikki.

 5. @ Nicole: Ik ga bij Tuyttens hoor. Veel keuze heb je niet in Brugge en van de service die ze totnogtoe geleverd hebben (voornamelijk info geven) ben ik heel tevreden. Hetgeen je er nu nog over bijvertelt bevestigt dat nog eens.

  @ Outro: ik zou eens op woensdag in de vooravond naar Tuyttens gaan. Dan zal je de dame achter de toonbank zien staan en dezelfde info krijgen als ik. Er zijn trouwens nieuwe ontwikkelingen. Tijd dat ik daarover een postje schrijf. Dat zal ik nu doen. 🙂

 6. Deze zaak is ten onder aan het gaan…

 7. […] Maarten 10 jaar geleden zat ik in het derde middelbaar. 10 maand geleden was ik druk bezig met de keuze van de camera. 10 dagen geleden zat ik in de tuin te studeren en tegelijk naar de vliegtuigen te staren die […]

 8. De zaak zal nooit ten onder gaan. Daarvoor zijn ze te goed bezig met hetgeen dat de klant wilt. Ze bestaan dan ook al 60 jaar. En ze werven ook telkens nieuwe mensen aan, want er is veel werk door hun vele klanten.

 9. @Benny: ik had het indertijd over Olympus he. Die bestaan toch al langer dan 60 jaar 😉

 10. Ik vind canon EOS 450D goed, ik heb daar geen problemen mee , maar moet idd nog veel over weten en opzoekn…Dom zoveel te betalen voor het merk ?? misschien heb je daarin gelijk , maar niet gekocht in Tuyttens ,… want dat zouw pas héél dom zijn ! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: