Wetenschapsquiz

Er is weer heel wat te doen over de wetenschappelijke kennis van de gemiddelde Belg. Een wetenschapsquiz….enfin, eigenlijk een gewone enquête, heeft de kennis van een – hopelijk – representatieve groep Belgen getest en de resultaten zijn nogal verontrustend. Vooral jongeren schijnen veel zwakker te scoren dan ouderen. Een leger professoren moet daar natuurlijk weer een uitleg voor verzinnen, aangevuld met de mening van de man in de straat. Waarom scoren ouderen beter? Voorlopig schuift men het vooral in de schoenen van het onderwijs dat zich teveel op vaardigheden richt in te weinig op pure kennis. Te idioot voor woorden eigenlijk. HIER (en dat is de site van de Standaard) kun je zelf ook de test afleggen en jezelf met het gemiddelde vergelijken. Je zal merken dat de vragen perfect te beantwoorden zijn met wat je destijds op school geleerd hebt. Als je geheugen wat meewilt tenminste.  Nee, volgens mij ligt dit niet aan het onderwijs. Ik kan spontaan 2 logische oorzaken bedenken:

1.  Ouderen leven al langer en vergaren dus al langer kennis dan jongeren.

2.  Het leven is complexer geworden. Jongeren worden bedolven onder een overload aan informatie en keuzemogelijkheden. Ze hebben een heel arsenaal aan dingen waar ze zich mee bezig kunnen houden: games, messenger, tv, Harry Potter, school, jeugdbeweging, sociaal leven, gsm, …   Je kan ze het eigenlijk moeilijk kwalijk nemen dat ze tussendoor vergeten in welke eeuw de boekdrukkunst uitgevonden is.

Maar dat ze niet weten of de Aarde rond de Zon draait of omgekeerd, is ONVERGEEFLIJK.  Wie zich daarop laat betrappen, mag zich voor mijn part gaan aanmelden bij de dichtstbijzijnde basisschool om z’n geheugen te laten opfrissen.

Ter informatie: ik had 86% (4 fouten). Maar met 1 fout ben ik helemaal niet akkoord, nl. die over software. Goed opletten bij deze vraag want vitters zoals ik durven erover te vallen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: