Opgelet: ernstig politiek artikel

separatist.JPG

Allez, is het echt? Kijk iedereen: ik ben een separatist!! Een vuiiiiiiile separatist, ja dát ben ik! Kom mij maar lynchen want waarschijnlijk ben ik ook een conservatieve vreemdelingen- en Walenhater.

De Standaard is weer een paar verdiepingen gevallen in mijn achting. Eerst samen met de andere media gretig inpikken op het moddergegooi tussen Vlamingen en Franstaligen, en dan ook nog eens proberen een denkbeeldige grens te trekken tussen de Vlamingen onderling, en daarbij ook nog eens het Franstalige cliché dat Vlamingen separatisten zijn voeden.

Met een mix van serieuze en kinderachtige vragen zal DS eens voor jou uitmaken of je een separatist bent of niet, iets wat normaal in één vraag te bepalen is nl: “Bent u separatist”. Als de persoon “neen” antwoordt zegt dat toch genoeg? Want je kan de koning haten zoveel je wil, en zo flamingantisch zijn als wat, en op de koop toe op het VB stemmen, maar tegelijk liever België samen ziet blijven. Mogelijk toch?

Separatisme is voor mij geen scheldwoord. Het is ook geen doel op zich, het is één van de mogelijke middelen. Ik sta voor de pragmatische aanpak: de beste bestuursvorm is deze die het efficiëntst is, los van subjectieve vaderlandse of flamingantische gevoelens. De huidige structuur kun je moeilijk nog efficiënt noemen.

Wat is dan wel een efficiënte organisatie? Die moet je bepalen in functie van de toekomst: de EU. Dat niveau wordt steeds belangrijker en van daaruit worden wetten en richtlijnen opgelegd. Die laatste moeten geïmplementeerd worden in nationale wetgeving. Voor ons loopt dat nogal ingewikkeld aangezien heel veel zaken een bevoegdheid zijn van de deelstaten. Maar Vlaanderen of Wallonië hebben niks te zeggen op het Europese niveau! Nee, voor elke bijeenkomst van de Ministerraad van de EU, moeten ze een gemeenschappelijk standpunt bepalen dat dan verdedigd wordt door een Vlaming of een Franstalige. En omgekeerd moeten Europese richtlijnen de ingewikkelde Belgische structuur zien te doordringen tot de Vlaamse of Franstalige regering ze kan omzetten in regering. Doen ze dat niet, dan mag de Belgische staat het komen uitleggen in het Hof van Justitie in Luxemburg.

Wat is het nut van dat Belgische tussenniveau? Eigenlijk heel weinig. Ja, misschien een beter uithangbord in het buitenland, nu nog. Maar in de toekomst zullen staten steeds minder belangrijk worden en bedrijven worden hun eigen uithangbord. Een interessantere en voordeligere verdeling van bevoegdheden zou niet meer dan logisch zijn.
Het probleem is alleen dat sommigen zich “emotioneel verbonden voelen” met België. Ze zijn het instituut (want dat is het tenslotte, en niet meer dan dat) gaan zien als een waarde, een zekerheid in hun leven, iets dat lééft als het ware. België kan “vermoord” worden, kan “barsten”. In godsnaam, we hebben het hier over niks meer dan een administratieve indeling van een lap grond aan de Noordzee!

Wat écht belangrijk is, zijn de mensen die op die lap grond wonen, niet die lap grond zelf. Als beleid in functie gaat staan van de staat en zijn welzijn en glorie, in plaats van in functie van de inwoners, dan is er een probleem. Het beleid moet het volk dienen, en dat door middel van de staat. Als die staat een belemmering gaat vormen voor het beleid, dan moet je hem hervormen.

Het probleem is alleen: de Franstaligen willen niet. Pech gehad. De tijd zal de Belgische staatsstructuur wel inhalen, en die reorganisatie zal er wel komen. Het is alleen bijzonder jammer van al die verloren tijd.

NB: ik voel me op geen enkele manier emotioneel verbonden met het Vlaams gedachtengoed, net zoals ik me ook op geen enkele manier emotioneel verbonden voel met het Belgicisme. Ik ben geen vlaggenzwaaier en geen patriot. Ik sta enkel voor een pragmatische en rationele aanpak van de zaken omdat emotionele betogen niks toevoegen aan het debat en de goede gang van zaken belemmeren. Het hele debat heeft ook niks te maken met de zgn. “transfers” naar Wallonië. Dat kan nooit een argument zijn voor een splitsing die ons op zich ook geld gaat kosten, laat staan dat het internationaal geaccepteerd zou worden. De hele actie van “Red de Solidariteit” vind ik dus grote zever en doet meer slecht dan goed. Ze mogen bovendien nog zoveel handtekeningen verzamelen als ze willen: de echte stemming is al gebeurd op 10 juni.

Advertenties

8 Reacties

 1. Ik heb die test eens gedaan, niet dat ik het nodig had om te weten waar ik ging vallen, en haalde 77% unionist.

  Ik ben ’t overigens eens met je stelling dat de meest efficiente oplossing de beste is. Vandaar stel ik dan ook voor dat we de gewesten afschaffen, terug louter 1 federale regering vormen en zwaar snoeien in het veel te uitgebreide ambtenarenbestand.

  Als iedereen dan ook nog eens ophoudt met zich louter te richten op ’t verdedigen van zijn achterban die bestaat uit 5 man en een paardekop zijn we alweer een heel pak verder (we zijn met 10 miljoen al ruim banaal genoeg in deze wereld).

 2. De gewesten afschaffen lijkt me niet bepaald efficiënt. De gewesten zijn zelfs in het leven geroepen om de zaken wat efficiënter te doen verlopen. Prijs je gelukkig dat de federale regering niet álle bevoegdheden heeft, anders zouden de regeringsonderhandelingen duren tot de volgende verkiezingen.
  Met het einde ben ik het wel eens: ik ben voor een federale kieskring.
  Met het allerlaatste einde dan weer niet: 10 miljoen mensen is gemiddeld voor een Europees land. Op wereldvlak is nog iets anders. Daarop zijn Frankrijk en het VK ook banaal.

 3. Vind jij de gewesten dan zoveel efficienter in het beheren van de hun toegewezen bevoegdheden? Is de Vlaamse regering en zijn ambtenarij een toonbeeld van efficientie in vergelijking met de federale? Ik dacht ’t niet.

  We kunnen misschien al eens beginnen met de federale en gewestelijke verkiezingen gelijk te leggen. Dan zijn we tenminste zeker dat de politici zich op hun werk concentreren ipv al na te denken hoe ze hun postje vroegtijdig gaan verlaten.

  Bij zo’n verkiezingen zal je dan ook meteen zien dat wij eigenlijk helemaal niet genoeg geloofwaardige politici hebben om al die lijsten te vullen.

 4. Er zijn landen met een kleinere bevolking dan Vlaanderen of Wallonië die toch een efficiënt bestuur hebben. Kijk maar naar Finland, Zweden of Noorwegen. Of naar Zwitserland en Oostenrijk, eveneens federaal (in het geval van oostenrijk wel minder doorgedreven). Het ontbreken van niet genoeg capabele politici, wat op zich een heel subjectief punt is, kan geen reden zijn om de gewesten af te schaffen. Die zijn er voor de lange termijn, politici zijn slechts passanten.
  Het gaat ook niet om de efficiëntie van de gewesten zélf. Hoe die hun ambtenarij organiseren moeten ze zelf weten. Het gaat erom hoe de Bélgische staat op een efficiëntere manier kan georganiseerd worden. En op een bepaald punt in de geschiedenis bleek dat de twee niet meer in hetzelfde schuitje pasten, een eindpunt van een proces dat al lang aan de gang was. In zo’n gevallen is een federatie de ideale oplossing. Het enigste probleem daarbij is dat de twee gemeenschappen verder uit mekaar kunnen gaan groeien wat bij ons inderdaad aan het gebeuren is, met dank aan onze totaal onbevooroordeelde media (ironie!). Op de vrt-website kun je de verkiezingsuitslagen en zetelverdelingen kijken per kieskring……..behalve voor Wallonië. Die behandelen ze als één kieskring op zich. Antwoord op een email met vraag voor verklaring luidde: “in Vlaanderen is men niet zo geïnteresseerd in de Waalse uitslagen, en dat zou ook de capaciteit van de website overschreiden.”. Tja, amateurs denk je dan. Ze kunnen er anders wel volledige uitzendingen van “keien vd wetstraat” op zetten……

 5. Ik heb persoonlijk nog nooit ’t gevoel gehad dat er iets efficient is aan de federalisatie van ons land. Noch is er enig economische logica aan te koppelen. ’t Kost meer geld dat een gecentraliseerd beleid, dat is ’t zowat. Alsook drijft ’t de zinloze discussies tussen Vlaanderen en Wallonie verder ten top.

  Ik heb een paar jaar in Brussel gewerkt en ik heb nog steeds ’t gevoel dat die grote scheiding tussen Wallonie en Vlaanderen gewoon goed past in de agenda van sommige mensen. In de praktijk voelt ’t alvast zo niet aan. Zeker niet als je bedenkt dat ’t hele idee om te splitsen er gekomen is in de tijd dat mensen nog minder dan nu voeling hadden met diegene die aan de andere kant van de taalgrens woont.

  Om eerlijk te zijn. De dag dat ze Vlaanderen economisch vermoorden door België in stukken te delen verhuis ik naar elders. En ja, Zweden en co staan inderdaad op ’t lijstje.

 6. We weten toch allemaal dat België, net zoals andere natiestaten, steeds minder betekent op economisch vlak? Daar komt de EU immers aan.
  Ben je dan vergeten dat de federalisatie er kwam op vraag van Vlaanderen, in een tijd dat het Franstalige overwicht in dit land juist wat begon te minderen?
  Als je naar Zweden wilt is er goed nieuws: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7043878.stm

 7. ’t Zit hem iets anders. Neem de volgende factoren:
  – De kans dat Brussel zich aansluit bij Vlaanderen is nihil
  – Uitzonderingen niet te na gesproken wordt je over ’t algemeen belast in ’t land waar je werkt

  Geldstroom naar Wallonië mag er dan niet meer zijn, geld ook niet :-p

  Tuurlijk, men kan honderden constructies bedenken die wel in ons voordeel zijn maar je kan moeilijk verwachten dat iemand iets zal aanvaarden dat te veel in zijn nadeel is. ’t Nettoresultaat van een splitsing zou sowieso eindigen in een verlies voor iedereen.

  Overigens is de Belgische economie niet ten dode opgeschreven. We houden ons gewoon te veel bezig met andere zever om onze kenniseconomie genoeg uit te buiten.

 8. Toch even opmerken dat ik niet voor Vlaamse onafhankelijkheid ben of zo. Laat België maar bestaan, maar geef de regio’s zoveel mogelijk bevoegdheden. Zo kunnen ze elk efficiënter voldoen aan de noden van hun bevolking. Vroeg of laat worden natiestaten nutteloos, maar dat is verre toekomst.
  Wat we nu hebben zijn twee verschillende staten in één. En dat hebben ze grotendeels aan zichzelf te danken. Welke idioot heeft ook ooit bedacht de verkiezingen totaal te scheiden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: