De grootste misdaad ter wereld

Ter ere van Blog Action Day, wil ik jullie met de neus op een redelijk schrijnend verhaal drukken. Een verhaal van onmacht, smeerlapperij, respectloosheid en dood. Dit is geen leuk verhaal, en wie mij kent en met mij aardrijkskunde volgde op het hoge schooltje, kan hier al stoppen met lezen want het is slechts herhaling. Tenzij je het interessant vindt natuurlijk.

Er was eens…

…in een land hier ver vandaan, in een grote vlakte aan de rand van een bergketen, een meer. Het was een reusachtig meer. Het was zo groot dat je, als je aan de oever stond, je de overkant niet kon zien. Rondom het meer waren kleine vissersdorpjes gevestigd. Hardwerkende vissers zorgden er voor het dagelijks inkomen voor hun kroostrijke gezinnen. Mens en natuur waren één: de mens was afhankelijk van het meer omdat alles daarrond een woestenij was. Het meer was het kloppend hart van de streek.
Het water voor het meer werd aangevoerd door twee machtige stromen, die ontsprongen in de bergen. De mensen die aan de oevers van die rivieren woonden, gebruikten het water voor hun dagelijkse behoeften, en voor aan landbouw te doen in die woestenij. Maar ze zorgden er steeds voor dat er genoeg water naar het meer bleef stromen.

Op een slechte dag werd de vredige streek rondom het meer bezet door een naburig volk. De plaatselijke bevolking kon niks ondernemen omdat de indringer veel machtiger en numeriek veel sterker was. Ze werden opgenomen in het rijk van hun buur, waar mensen geen eigen bezit meer mochten hebben en het bestuur geregeld werd in stad daar heel ver vandaan. De indringers begonnen massaal water van de rivieren af te tappen en de woestijn werd getransformeerd in grote akkers die voortdurend onder water stonden. Op die velden werd katoen gekweekt, en om die beter te doen groeien gebruikten ze ladingen en ladingen pesticiden.

De gevolgen waren verschrikkelijk: de akkers werden steeds minder vruchtbaar, en steeds zouter. Het zout vernielde alle leven in de rivieren en in de omgeving. Alles werd…..dood. Het meer kreeg steeds minder water en werd kleiner en kleiner. De bodem van dat meer, dat bedekt was met zout en landbouwpesticiden, meegenomen door het water van de rivieren, kwam aan de oppervlakte te liggen. Door de inkrimping van het meer werd het klimaat ook veel droger. Er staken stofstormen op waarbij de pesticiden en het zout over heel de omgeving verspreid werden. De mensen werden ziek en de kindersterfte steeg extreem.

De dorpen raakten ver verwijderd van de oever van het meer. Vissersboten kwamen op het droge te liggen. Alle leven in het eens zo prachtige meer stierf uit.

Na vele jaren vertrokken de indringers en werd de plaatselijke bevolking opnieuw zelfstandig. Maar het was al te laat: het meer kromp verder, de stofstormen bleven en de hele omgeving bleef symbool staan voor de dood.

 –EINDE–

Vroeger zag het Aralmeer, op de grens van Oezbekistan en Kazachstan er zo uit:

Zo ziet het er nu uit:

Door de stofstormen en het zwaar vervuilde drinkwater is kanker is er met 500% gestegen. Nergens ter wereld ligt de kindersterfte hoger, zelfs niet in Tsjernobyl na de meltdown. 10,45% sterft in het eerste levensjaar.

Ik krijg pijn in mijn buik door er alleen nog maar over te schrijven. Ik kan alleen nog maar zeggen: informeer u:

Udasa
BBC
GRID – ARENDAL
Google
Wikipedia

NB: excuus voor het niet vermelden van de schaal. Vroeger was het Aralmeer 68000 km² groot. Nu is dat nog hooguit 17000 km². Ter vergelijking: België past 2 keer in het oorspronkelijke Aralmeer. Nu kan alleen Wallonië er nog in.

10 Reacties

 1. Over 2 weken begin ik met het stuk Waterschaarste bij mijn 4es handel.. joink! 😉 Nee serieus, heel goed geschreven en passende foto’s. Bedankt voor de herhaling! En je artikels destijds!

  Groetjes

 2. ‘mooie’ blogpost !

 3. Vorige week in Telefacts… reportage van Gill (de weervrouw) die naar Afrika ging voor hetzelfde probleem. http://www.vtm.be/telefacts/index.php?id=918

  Je zou van minder stil worden… 😦

 4. Ik moet toegeven dat ik geen telefactskijker ben, maar ik ben blij dat ze ook eens zo’n verhaal brengen in plaats van het zoveelste schrijnende verhaal van een gehandicapt kind waarin pathetiek en goedkoop medelijden voorop gaan.

  Er zijn inderdaad nog meren die dezelfde toer op gaan: Dat meer in Tsjaad bijvoorbeeld, en ook het Balkasjmeer (hopelijk schrijf ik dat correct) in Kazachstan.

 5. hier word ik even stil van…

 6. […] Mijn thesisonderwerp ligt vast, mijn promotor ligt vast, de eerste regels verschijnen op elektronisch papier en de eerste pagina’s zitten al ergens in mijn hersenpan. Waarover gaat het? Ik ga jullie niet vermoeien met de exactheden. Ik kan alleen zeggen dat het veel te maken heeft met deze post. […]

 7. […] zoals vorig jaar doe ik ook nu weer mee met de Blog Action Day. Toen schreef ik één van mijn succesvolste posts ooit (en daar zal de titel wel ergens voor tussen zitten) over milieuproblematiek. Voor deze editie is […]

 8. dit moest ik hebben voor school!
  het was een prijsvraag!
  hartstikke bedankt !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: