Amnesiac

Uitvoerder: Radiohead

Jaar: 2001

Gemiddelde score: 8,6/10

Amnesiac is mijn favoriete Radiohead-album en ik zal u zeggen waarom.

  1. Het is coherenter dan OK Computer. De nummers passen als puzzelstukjes in mekaar en klinken alsof ze familie zijn.
  2. Kid A (het album tussen OK Computer en Amnesiac) was een ongebreideld experimenteren met allerlei geluiden die tot dan toe niet bepaald als “muzikaal” gezien werden. Laat ons eerlijk zijn: het liep een beetje uit de hand en precies om die reden is Kid A is zo’n succes geworden. Het ging om het statement, het lef, de originaliteit. En niet bepaald om de mooie muziek (hoewel er toch een paar sublieme tracks op te vinden zijn).
    Amnesiac is Kid A, maar dan volwassener. Alsof ze, na zich op Kid A bij wijze van generale repetitie eens flink uitgeleefd te hebben, plotseling weer rond de tafel zijn gaan zitten en gezegd hebben: “ok, en nu serieus…”.
    Amnesiac is volwassener omdat het experimentele niet experimenteel is om experimenteel te zijn (zoals op Kid A), maar omdat het ten dienste staat van de totale luisterbelevenis. De zware gitaar en drumcomputer in I might be wrong mààkt dat nummer. De eenzame gitaar in Hunting Bears is huiveringwekkend mooi, en vormt een prachtige overgang naar Like Spinning Plates dat achterstevoren loopt, een effect dat het haar op je armen en benen rechtop doet staan.
  3. Naast het experimentele staan er ook échte nummers op. Klokken zoals Pyramid Song, You and Whose Army? en Dollars & Cents zijn van het soort dat over 50 jaar nog gedraaid zal worden.
  4. Het album ademt een ijskoude, desolate sfeer. Hunting Bears en Like Spinning Plates heb ik al genoemd. Tel daarbij ook nog de galmende klank in Dollars & Cents en You and Whose Army? en je hebt de ideale muziek voor een koude winteravond met een verwarming die defect is.

Downsides:
Pulk/Pull Revolving Doors is een elektronisch experiment dat veel te lang duurt.
Knives Out kan na al die jaren nog steeds niet tot me doordringen.

Conceptalbum: Vanwege de algemene koude, desolate sfeer, de”compositie” (daarmee bedoel ik de volgorde van de tracks en de overgang ertussen hier en daar).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: