Is Obama een allochtoon?

Interessant opiniestuk vandaag in de Morgen van de hand van Bart Dewever. Hij had wel serieus veel tekst nodig om iets heel eenvoudigs te zeggen dus ga ik hetzelfde proberen over te brengen in heel weinig tekst. Here we go:

De VS en Frankrijk zijn twee landen waar van vreemdelingen gevraagd wordt zich aan te passen en waar er gehamerd wordt op een burgerlijk nationalisme. Dwz: burgerschap kweken, respect voor de wetten, de gebruiken, de taal, etc. Daartegenover staat een eerder etnisch nationalisme dat de nadruk legt op het volk ipv de staat, zoals bijvoorbeeld in Duitsland. Het volledig andere uiterste is de Engelse aanpak: diversiteit alom. Er is zelfs een speciale tulband voor Sikhs die politieagent worden. België zwalpt tussen het Franse en het Engelse model in: hoofddoek, wel of niet?

In de VS is er een zwarte presidentskandidaat. In Frankrijk is er een president van Hongaarse oorsprong. Toch haalt niemand het in zijn hoofd één van beiden een “allochtoon” te noemen. In het Verenigd Koninkrijk en in België zou het, laat ons eerlijk zijn, ondenkbaar zijn. Het is al een prestatie als er een volksvertegenwoordiger is van allochtone afkomst. Di Rupo is nog het verst geraakt, maar de Italianen zitten hier dan ook al héél lang.

Volgens de Wever is het ene de oorzaak van het andere. In landen waar migranten bijna gedwongen worden zich aan te passen is er een veel betere assimilatie en stoten “allochtonen” ook veel verder door op de maatschappelijke ladder. Of het zo is, geen idee. Maar wel interessant om te onderzoeken. Jammergenoeg heb ik mijn thesisonderwerp al gekozen.

Powered by ScribeFire.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: