(Boring) Earth

Daarnet op Canvas: Earth. Prachtige documentaire. Niks nieuws natuurlijk, maar zo zie je nog eens mooie beelden. 
Opvallend dat wanneer het gaat over “het leven op Aarde”, je altijd weer opnieuw spectaculaire beelden te zien krijgt van woeste bergen, duizelingwekkend hoge watervallen, woeste golven die op een rotsachtige kust inbeuken, vuurspuwende vulkanen en weidse oerwouden. De dieren die de revue passeren zijn olifanten, een jachtluipaard dat in de loop een zebra neerhaalt, walvissen, arenden, haaien en andere dieren die je nooit van je leven te zien krijgt.

Het zou het realisme van de serie te goed komen (in België althans) als ze een gerelativeerde inheemse versie zouden tonen met, ik noem maar iets op, een eik, de kemmelberg, de waterval van Coo, een golf die erin slaagt de dijk van Oostende te bereiken, een koe, een konijn, een paling, een huismus of een varken. Kortom: dingen die je wél te zien krijgt in je miezerige leven in deze hopeloos saaie uithoek van de wereld, waarschijnlijk de enige plek waar er absoluut niks spectaculairs te zien of te beleven valt op het vlak van moeder natuur.
Geen orkanen, geen tornado’s, geen ijzige winters, geen hete zomers, geen bergen en dalen, geen woestijn, geen oerwoud, geen tsunami’s (wat wel positief is), geen landverschuivingen, geen moussonregens, geen vulkanen, geen aardbevingen, geen interessante geomorfologische formaties, geen fjorden en geen warmwaterbronnen. Als je aan andere landen denkt in deze wereld, dan moet je toch toegeven dat onze situatie heel zeldzaam is. De saaiheid van het land is zelfs bijna de rariteit die ons onderscheidt. Zelfs Nederland heeft de altijd dreigende zee, en Duitsland heeft bergen.
Het positieve is dat waar je ook op reis gaat, er is altijd iets interessants te zien. Behalve in Luxemburg, maar dat hoorde vroeger bij ons.

Advertenties

5 Reacties

 1. Gij moet dringend eens met Frederick en mij op uitstap. Wij hebben ons al kostelijk geamuseerd in ons Belgenlandje. Het is niet altijd elders beter of mooier. Pas als je alles gezien hebt, kun je daarover een oordeel vellen. Paar voorbeeldjes? De kreken in Assenede (café Passé op een zomeravond in de Polders: alsof je in het zuiden van Frankrijk zit!), Luik met de Maas, onze kust (maar niet aan de dijk!)… Wees niet te bekrompen in je visie over ons land, je mag er ook trots op zijn, hoe klein het ook is!

 2. Dat kan ik best geloven, maar de nuance is dat ik het hier vergelijk met de rest van de wereld. Er zullen ongetwijfeld mooie plekjes zijn, maar die gaan het niet tot in documentaires (die NIET Vlaanderen vakantieland heten) schoppen.
  Luik is trouwens genomineerd in een verkiezing van de lelijkste stad van Europa. Charleroi staat er ook tussen.

 3. 😮 Luik heeft 20 jaar open gelegen om het te renoveren! En het nieuwe TGV-station is zo futuristisch!

  Ik heb niet gezegd dat België het mooist is van de wereld, maar jij haalt ons land ALTIJD neer. Je mag toch trots zijn op je roots? Die blijven mooi, waar je ook naartoe gaat. Ik ga daar eens Roels idee over vragen, die is al overal geweest 🙂

  En wat Charleroi betreft: dat staat nog vol met die oude industrie zoals Seraing. Je haalt er ook de voorbeelden uit…

 4. down down doooown with this hellhole!! 😀

  Ik heb Luik en Charleroi er niet uitgehaald hoor, dat hebben die mannen van de Volkskrant gedaan bij het samenstellen van hun enquete.

  Ah kijk, ik heb het er met Roel over gehad 2 weken geleden. Niet over de lelijkheid van België, maar over de banaliteit ervan. Met tuinkabouters, verkeersdrempels en vetplanten op vensterbanken.
  Er zijn wel dingen aan dit land waar ik trots op ben, maar de schoonheid is er niet bepaald één van. Er zijn wel uitzonderingen. Ik ben meestal positief over Brussel. En het noorden van West-Vlaanderen en het zuiden van Oost-Vlaanderen. De voerstreek is ook best mooi. En de ardennen in de streek van Durbuy, Bastogne en La Roche. En ik zie graag steden, maar die horen niet in natuurdocu’s he. Brussel dus, en Antwerpen mag er ook best wezen. Gent ook. En Brugge……tja, dat is mooi in de clichématige zin van het woord, maar niet in mijn persoonlijke smaak.

  En de westhoek is fascinerend! Ik zou dolgraag eens wat aan oorlogstoerisme gaan doen daar. Als je ooit zin hebt….

 5. It’s a date!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: