Voetbal is simpel

Gisteren zag ik toevallig een deel van The Simpsons op VT4. Ze waren blijkbaar in Londen verzeild geraakt dus werden we getrakteerd op het welbekende allegaartje Europese clichés waar Amerikanen zich aan vasthouden om bevestiging te krijgen dat hun land wel echt awsome is: rotondes, extreem deftig taalgebruik, rotondes, kleine wagens en voetbal.

Marge: “Homer, what’s wrong?”
Homer: “I’m pissed because the referee gave Ryan Giggs a yellow card while he was in the box”.
Marge: “Do you understand anything of what you just said?”
Homer: “I understand ‘gave’ “

Grappig. Maar wat is er in godsnaam ingewikkeld aan voetbal? Van alle balsporten moet dit toch de simpelste zijn? 2 teams, 1 bal, probeer hem in het doel van de tegenstander te krijgen zonder je armen en handen te gebruiken. En er is “buitenspel” zodat je niet helemaal alleen aan het doel van de tegenstander zou kunnen gaan wachten tot iemand je de bal geeft om te scoren.

In principe is dit het einde van de post. Maar als je tijd over hebt, en je kent niet veel van voetbal, maar je zou die buitenspelregel nu toch eens op een eenvoudige manier willen uitgelegd zien, lees dan maar verder. En de anderen: come again!

.

.

.

.

De regel is heel simpel, maar alleen moeilijk uit te leggen. Met een schemaatje kun je het in één oogopslag begrijpen:

X= doelman ploeg A

A= speler ploeg A

B= speler ploeg B

Buitenspel:

___________X_______

___________B_______

____A__________A___

Geen buitenspel:

__________X_______

____A_____B___A___

Als B voorbij alle A’s staat op het moment dat de bal vertrekt, is het buitenspel. Bijkomende voorwaarde is dat de bal in de richting van de achterlijn gegeven wordt (in het schema is dat dus van onder naar boven). Stel dat de spelers staan zoals in het eerste schema, en een tweede speler van B schiet van op afstand op doel, en de doelman weert af waarna de bal in de voeten rolt van speler B, dan is het dus geen buitenspel.

Wat zeg je? De beruchte “buitenspelval“? Dat is wanneer die slimmerikken van ploeg A op het moment dat de bal vertrekt, een stap naar voor zetten waardoor B plots buitenspel staat. Van schema 2 naar schema 1 dus. Daaraan is een risico verbonden: als er een speler van A toevallig staat te slapen op het moment dat zijn ploegmaats een stap naar voor zetten, dan klapt de val niet dicht en kan speler B quasi alleen op doel afstevenen. Het kan ook zijn dat de lijnrechter niet deugt en niet opmerkt dat speler B vanuit buitenspelpositie vertrokken is. Daar is niks meer aan te doen, ook achteraf niet na het bestuderen van de televisiebeelden. In de praktijk wordt de lijnrechter door de fans van de benadeelde ploeg gestraft waarbij ze hem de raad geven zijn vlag op een plaats te steken waar het daglicht nooit komt.

Een lichte overtreding is vrije trap, een zware overtreding is gele kaart + vrije trap en een heel zware overtreding waarbij de speler alleen als doel heeft de tegenstander pijn te bezorgen, dat is een rode kaart + vrije trap. 2 gele kaarten zijn ook een rode kaart en als je de bal ingooit moet je hem verplicht vanuit je nek over je hoofd gooien.

Nog dingen? Aja, in de box voor je eigen doel (strafschopgebied, carré, m.a.w. die grote rechthoek voor de goal) bega je best geen overtreding op de tegenstander want dan is het strafschop.

En een doelman mag de bal niet met de handen aanraken als die hem gepasst wordt door een ploegmaat. Tenzij die ploegmaat dat met het hoofd heeft gedaan. Dan mag hij hem wel vastnemen.

Mannekes, dit wordt steeds ingewikkelder. Em… De doelman mag de bal in theorie slechts 5 seconden in zijn handen houden, tenzij de bal over de achterlijn geweest is en hij hem vanop de grond moet uittrappen.

Voetbal is ingewikkelder dan ik dacht. Ik weet zelf niet eens waarvoor die cirkel dient midden op het veld, ik weet ook niet waarvoor het kleine rechthoekje dient binnen het strafschopgebied, ik weet niet waarom er boogjes geschilderd staan in de hoeken van het veld en ik weet ook niet wat er gebeurt als je een own-goal scoort met de hand.

En toch zijn andere balsporten veel ingewikkelder. Basket- en tennisliefhebbers hebben niet het recht hierop te reageren voor ze een perfect logische reden kunnen geven waarom ze respectievelijk met 2 punten tegelijk rekenen, of met 15, 15, en 10 punten tegelijk rekenen.

9 Reacties

 1. enkele ophelderingen:
  – de cirkel in het midden: de tegenstrever mag niet binnen die cirkel staan op het ogenblik dat de aftrap gegeven wordt;

  – kleine rechthoek: de doelman mag niet aangevallen worden binnen als hij in de lucht aan het zweven is (lees: niet met zijn voeten op de grond staat)
  De lijnen dienen ook om de bal erop te leggen bij het intrappen.

  – boogjes in de hoeken: de bal moet binnen deze gecreëerde ruimte gelegd worden bij het nemen van een hoekschop;

  En in verband met het buitenspel: wat als speler X (per definitie de doelman) naar voor loopt, zodat tussen de achterlijn en aanvaller A nog enkel een (1) speler B staat, doch geen doelman meer, op het ogenblik dat A de bal krijgt aangespeeld? Ja, inderdaad: ook buitenspel. Er moeten dus 2 spelers van de verdedigende ploeg opgesteld staan tussen de aanvaller en de achterlijn, waarvan men per definitie aanneemt dat de doelman 1 van die 2 spelers is.
  Indien die doelman echter, zoals Kahn bijvoorbeeld, aan het aanvallen is…. heb je direct andere situaties en zijn er 2 veldspelers B nodig.

 2. Kan je ook eens positiebuitenspel uitleggen? 😉

 3. Positiebuitenspel is als je “buitenspel” loopt. Het is buitenspel als je de bal krijgt terwijl je positiebuitenspel staat. In het eerste schema staat B positiebuitenspel. Als hij de bal krijgt zal hij dus afgevlagd worden wegens buitenspel. Zolang je geen bal krijgt mag je lopen waar je wil, dus ook positiebuitenspel. Hier noem ik het “de bal krijgen” maar officieel heet het “aan het spel deelnemen”. Want als jij en je ploegmaat een aanval opzetten waarbij je ploegmaat de bal krijgt terwijl hij op het randje van buitenspel staat, en jij positiebuitenspel staat, dan zal er niet gevlagd worden omdat jij niet deelnam aan het spel (je ploegmaat kreeg immers de bal en niet jij). Als die ploegmaat en jij vervolgens alleen voor de doelman komen en die ploegmaat passt de bal naar jou, dan zal er wel gevlagd worden omdat je nu plots wel deelneemt aan het spel en je daarbij ook voordeel hebt gehaald uit je buitenspelpositie (anders had je misschien de verdedigers van de tegenstander niet kunnen afschudden en stond je ploegmaat alleen voor de doelman ipv met z’n tweeën).

  Jaja, lijnrechters hebben een moeilijke job. Dat allemaal in het oog houden en 90 minuten lang op en af lopen langs die lijn.

 4. Dat met die 15-30-40, da’s van in de tijd dat de punten op ene klok werden bijgehouden, dacht ik.

  En niet 45 want dat heeft teveel lettergrepen.

  En “love” wegens l’ove, het ei.

  Dacht ik. Maar ik het er het internet niet op nageslaan, dus ik kan me vergissen. 🙂

 5. Als je het mij vraagt, heeft for-ty-five evenveel lettergrepen als ad-van-tage.
  Zelfs internet is niet unaniem over de kwestie. Ik heb ergens een poging tot uitleg van het kloksysteem gelezen maar veel begreep ik er niet van.

 6. Rond de grote baklijn is er nog een halve cirkel , waarvoor dient deze?

 7. maar waarvoor dient het halve rondje op het strafschopgebied?

 8. Naar welk lichaamsdeel wordt gekeken om te bepalen of iemand buitenspel staat. Is het voldoende als een voet in buitenspelpositie verkeerd of is het de romp of is het gewoon een willekeurig deel van het lichaam (dat gedeelte dat her verst naar voren is, vergeleken met een willekeurig lichaamsdeel van de verdediger (dat gedeelte dat het verst naar achteren is)?

 9. De halve cirkels op het strafschopgebied zijn hetzelfde zoals de middencirkel.
  Geen enkele speler mag binnen de cirkel en strafschopgebied komen tot de strafschop genomen is.
  In de middencirkel mogen 2 spelers van dezelfde ploeg staan voor een aftrap te nemen.
  Bij een strafschop mag slechts 1 speler binnen de zone van strafschopgebied en halve cirkel.
  Dit zorg ervoor dat alle spelers een minimum afstand van 9m15 bewaren tov de speler die de strafschop neemt. (Alsook de midde cirkel bedraagt een straal van 9m15.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: