Prison Break 3: de buiklanding

Dit weekend ben ik er eindelijk toe gekomen de slotaflevering van het derde seizoen van Prison Break te bekijken.

Prison Break 1 was alles wat een serie moest zijn, met hopen spanning, interessante personages, opvallend weinig clichés (de goeien zijn niet écht goed en de slechten niet écht helemaal slecht).

Prison Break 2 ging verder op de ingeslagen weg. Nog méér spanning, nu meer zoals in The Fugitive, met flikken die ze altijd nét niet te pakken krijgen. Interessante plotwendingen en een einde dat je deed hunkeren naar meer. T-bag ontwikkelde zich tot zowat het interessantste personage dat Amerikaanse series het afgelopen decennium geproduceerd hebben. En voor de rest is niemand voorspelbaar. Geen Hurleys en Charlies waarvan je lichtjaren op voorhand kunt voorspellen wat ze zullen zeggen en doen.

Prison Break 3 verloor de controle over het vliegtuig en kon niet anders dan een buiklanding maken. Niet alleen qua verhaal, maar ook omdat het seizoen nog maar halfweg was toen de makers er noodgedwongen een eind aan moesten breien. Diagnose: zware aantasting door scenaristenstaking. Het was overduidelijk dat de scenaristen er niet veel zin in hadden, en dat verschillende delen van de plot geschreven werden op momenten die in de tijd heel ver uiteen lagen. Inconsequenties, tegenstrijdigheden, warrige uitwerking van personages, zwakke verhaallijn, zwakke personages zonder diepgang, het gaat nergens heen (wat in de vorige twee seizoenen wel het geval was: seizoen één evolueerde naar de climax van de ontsnapping, seizoen twee evolueerde naar de climax van de vlucht naar het buitenland).
Ik weet nog steeds niet hoe die Whistler zijn voet opeens genezen kon zijn waardoor hij van een dak kon springen. In de laatste aflevering vraagt Linc hoe het met Sofia gaat. Nog geen minuut later vraagt hij het nog eens. Zelfs die armoedzaaiers die Flikken producen doen beter.

De listige plannen van Scofield en zijn genialiteit waren tijdens de eerste twee seizoenen bron van entertainment van hoog niveau. Niks daarvan in het derde seizoen waarin – *opgelet: halve spoiler* – de ontsnapping niks met genialiteit te maken had maar met hoeresjans dat die camion toevallig net naast dat gat geparkeerd stond.

*opgelet: volledige spoiler. Als je dit seizoen nog wil bekijken, lees dan niet langer verder*

Ook de verdwijning van Sara was totaal, maar dan ook totaal knullig en ongeloofwaardig. Als we de executie nu eens gezien hadden, haar zien smeken voor haar leven, dan zouden we mogelijk iets van revanchegevoelens gehad hebben. Dan zouden we “damn right!” geroepen hebben wanneer Scofield op het eind van de laatste aflevering beslist achter Gretchen aan te gaan. Nuja, ik toch.
Het was duidelijk dat Sarah Wayne Callies geen zin meer had om in de serie te spelen, en ze dus een ‘creatieve’ manier moesten bedenken om haar eruit te schrijven. De oplossing die ze gevonden hebben……tja, laat ons zeggen dat er slechtere uitwerkingen mogelijk waren geweest, zoals dat het allemaal gedroomd was (feuilletonklassieker), of zelfmoord.

Het was evenwel veelbelovend. Als ze die gevangenis nu eens even afgrijselijk hadden gehouden zoals in de laatste aflevering van het tweede seizoen (maar nee, op het einde van dit seizoen zou ik zelfs liever in Sona gezeten hebben dan in Fox River). Als ze Whistler nu eens beter uitgewerkt hadden. Als ze Scofield nu eens naar hartelust aan bouten hadden laten draaien, vliegertjes vouwen of andere dingen hadden laten doen waarvan we in de verste verte niet wisten hoe ze bij de ontsnapping zouden kunnen helpen, maar het uiteindelijk wel doen.

Laat ons het maar op de scenaristenstaking steken en het beste hopen voor volgend seizoen. Lost is tenslotte ook beter geworden in de loop van het derde seizoen.

Advertenties

3 Reacties

  1. Het beste nieuws kwam toch toen dit seizoen al gedaan was 😉

    Sara spoiler!

    http://community.tvguide.com/blog-entry/TVGuide-Editors-Blog/Ausiello-Report/Ausiello-Scoop-Prison/800036399

  2. Damn you! 🙂

  3. Is ’t uiteindelijk toch allemaal maar gedroomd :p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: