No Country For Old Men

Ik heb hem dan toch eindelijk gezien afgelopen weekend, No Country For Old Men. En hij was goed. Heel goed zelfs. Hoewel: niet supergoed.

Adjectieven. Dat is wat je nodig hebt om deze film te omschrijven. Geen zinnen, enkel adjectieven. Hier komen ze.

Fatalistisch, pessimistisch, eenzaam, zinloos, spannend, ruw, bikkelhard, stil, mooi, beschrijvend, dromerig, verrassend, adembenemend, zwart.

Dat zegt op zich al genoeg om hem te gaan bekijken als je hem nog niet gezien hebt. In tussentijd ga ik hieronder wat doorleuteren om er toch nog een deftige post van te maken.

Als er iets “gebeurt” in deze film, als er iets aan het verhaal wordt toegevoegd, dan is het stil. Er wordt niet gesproken, er gebeuren alleen dingen en als kijker observeer je en trek je je conclusies. Inderdaad, dat zien we ook bij de broers Dardenne. En er is geen muziek, óók zoals bij de broers Dardenne. Daar houdt de vergelijking wel op want deze film is wél spannend.

Je vraagt je nu af: hoezo “als” er iets gebeurt? Waaruit bestaat de rest van de film dan?
Voor de rest krijg je dialogen die ogenschijnlijk nergens over gaan. Banaliteiten, anekdotes, wat situatiehumor, een beetje psychologie. Die scènes zijn het terrein van Tommy Lee Jones, die de lome fatalistische sheriff speelt die wat achter de feiten aanloopt. En de feiten, dat is de andere, interessantere, plotlijn: die van Moss (Josh Brolin) die toevallig een bom geld gevonden heeft, en de moordenaar die hem achtervolgt om dat geld te bemachtigen. Deze plotlijn is de “stille” plotlijn. Geen woorden, amper daden zelfs. Zorgvuldig opgebouwde spanning in prachtige landschappen, duistere motels, obscure stadjes.

Je laat je zo meeslepen dat je op den duur gaat denken dat dit de hoofdplot van de film is. Maar dat is het niet. Uiteindelijk gaat deze film over het werk van de Sheriff, dat nutteloos lijkt en hij weet het. Met de leeftijd komt de wijsheid en vervalt het cowboymasker. En die wijsheid zegt dat het inderdaad geen land is voor ouwe mannetjes. De andere mannen op leeftijd die in de film opdraven kunnen er trouwens van meespreken.

Ja, het einde is controversieel. Maar als je hetgeen ik hierboven geschreven heb in gedachten houdt, dan valt het nog best te begrijpen.

3 Reacties

  1. Schi-tte-ren-de film. Wij zaten op de eerste rij: prachtige landschappen voor onze neus. Magnifieke opbouw. Moeilijk om te omschrijven, friend-o.

  2. Realy nice film , realy ….

  3. Moeilijk te omschrijven idd. En zo mooi en goed. Normaalgezien ga ik dan op zoek naar de soundtrack om opnieuw in die sfeer te komen, maar dat zal hier wat moeilijk zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: