And the top speed is….you know what? Let’s find out!

Vorig jaar, toen ik nog geen tv had op mijn kot, zat ik vaak Youtube af te schuimen op zoek naar afleveringen van Top Gear, het automagazine van de BBC.

Een automagazine, daarbij dacht ik vroeger automatisch aan informatieve televisie à la “Op de koop toe” met Emile Goelen, waarin wagens getest werden op hun veiligheid, comfort, ruimte, prijs, opties, en verbruik. Zulke programma’s waren vroeger regelmatig te zien op zondagnamiddagen en terwijl je ernaar keek zag je jezelf in gedachten achter het stuur van die auto zitten en beoordeelde je hem eigenlijk eerder op klasse en imago dan op het aantal airbags. Conclusie: hoe veilig en comfortabel die Fiat Panda ook mocht zijn, je zou nog liever voor de rest van je leven elke dag een korte broek met witte sokken en sandalen dragen dan met die auto te rijden.

Maar daar hielden die programma’s geen rekening mee! Er werd niet gesproken over schoonheid, imago, klasse, plezier, vermogen, of emoties in het algemeen. Er kwamen ook nooit echt leuke auto’s in voor, alleen de wagens die je sowieso elke dag onze wegen ziet bevolken en die geleverd worden in kartonnen dozen in de haven van Zeebrugge.
Het alternatief is Top Gear, dat vanaf maandag op Canvas te zien zal zijn. Top Gear is alles wat je altijd had willen zien in een automagazine maar dat er nooit in voorkwam: snelle wagens! Stunts (skispringen met een mini, trein rijdt in op auto, voetbal met auto’s, you name it)! Races (Bugatti Veyron vs. vliegtuig, mobilhome race, Porsche Cayenne vs. tank, race met zelfgebouwde amfibievoertuigen)! En vooral: humor!

Top Gear is ontwapenend eerlijk met een hoog “it’s funny ‘cos it’s true”-gehalte. In Engeland is de show even populair als controversieel, en dat kan ook moeilijk anders. De presentatoren lappen global warming, verbruik, veiligheid en betaalbaarheid vrolijk aan hun chassis en amuseren zich te pletter op hun testparcours waar ze steevast de nieuwste modellen mogen testen. En als je het niet allemaal met een korrel zout neemt, dan kun je je er inderdaad aan ergeren.

Maar ikzelf behoor niet tot dat volkje dat waarachtig dacht dat het Geslacht Depauw berustte op werkelijkheid en het bijgevolg ‘erover’ vond. Ik ben wél voorzien van een flinke zak zoutkorrels en dus grijns ik van voldoening als ik Jeremy “Jezza” Clarkson, Richard “Hamster” Hammond en James “Captain Slow” May auto’s zie behandelen als speelgoed. Een auto die niet presteert, niet mooi is of niet leuk is om mee te rijden, die wordt genadeloos neergesabeld en uitgelachen, en terecht! Top Gear is zo plezant dat zelfs wie geen moer om auto’s geeft, er thuis voor zou blijven. Volgens Humo zijn 40% van de kijkers trouwens vrouwen.

Hieronder twee fragmenten. In het eerste worden goedkope Koreaanse wagens getest op een nogal hilarische manier. In het tweede zie je de andere, echte kant van Top Gear: supercars.

Top Gear, vanaf maandag op Canvas, 21u10.

http://www.topgear.com

5 Reacties

 1. […] Top Gear, maandagavond, 21u10, Canvas. Kijken!! […]

 2. Komt Top Gear op Canvas? Heerlijk! (want dat is de enige zender die ik kan ontvangen met mijn antenne ;-))

  Ik ben dol op de aflevering waar ze die Indische wagen trashen omdat hij slecht is en de aflevering waarin ze met een supergeavanceerde BMW van 0 naar 100 proberen te gaan in het aantal seconden dat beloofd wordt in de reclame…

  (Ik geef toe… Ik ben een automeisje. Ik heb zelf een Déesse uit ’67 in mijn garage staan)

 3. yup! Niet vergeten vanavond!

  Je rijdt waarschijnlijk ook probleemloos achteruit? 😉

 4. […] (Met dank aan Maarten) […]

 5. Jeremy Clarkson rules! 🙂 Goeie keus van Canvas!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: