Dikke zever

Ik eet graag bananen maar ik verafschuw die linten van de pel die aan eraan blijven plakken. Walgelijk…

Terwijl Devotchka aan de vijfde draaibeurt bezig is en mijn well-being de hoogte in jaagt, loop ik wat mijn denkbeeldige staart achterna met in mijn hoofd allerlei lijstjes van to do’s en dones. Ik schrijf dit enkel omdat ik het vervolg van deze post nog aan het bedenken ben.

Intussen heb ik de lezersverslagen van mijn masterproef gekregen: een goeie, een matige en een slechte. Natuurlijk ben ik geneigd akkoord te gaan met de goeie en de slechte te verwerpen als dikke zever, maar ik zal toch proberen fatsoenlijke argumenten bij elkaar te harken voor de mondelinge verdediging.

Over dikke zever gesproken, in het VTM-nieuws deze middag (niet míjn keuze) was het hoofdpunt dat Boonen zou bekend hebben. Lynn Wesenbeek, die over het algemeen nooit echt de indruk geeft dat ze beseft waarover ze bezig is, quote hem zelfs als zou hij toegegeven hebben “in de fout te zijn gegaan”. Niks daarvan natuurlijk in de beelden van de persconferentie waarin Boonen heel vaag bleef.

Ik vermoedde het al en nu ben ik het zeker: als wij een verslag in het VTM-nieuws te zien krijgen ziet Wesenbeek dat verslag zelf ook voor de eerste keer. Zo noemde ze vorige zondag de winnaar van de Grand Prix Formule 1 van Canada “Kubika”, met de ‘u’ van ‘schuur’, de ‘k’ van ‘kieken’, en de klemtoon op de ‘u’. Voor wie niet vertrouwd is met deze sport: de naam van de man is eigenlijk “Kubica”, uitgesproken als “Koebitsa”, met de klemtoon op de ‘i’ (excuseer voor deze ingewikkelde schets, maar mijn fonetisch schrift zit héél ver en geldt alleen voor het Engels). Als Wesenbeek het daaropvolgende verslag, waarin de naam wél correct uitgesproken werd, op voorhand bekeken had, dan had ze de correcte uitspraak geweten en ging ze niet voor aap hebben gestaan.

Bon, ik wilde het eigenlijk over Boonen hebben. Heel kort. Dikke zever. That’s the point.

Persoonlijk kan het me eigenlijk niet veel schelen wat Boonen allemaal uitsteekt in zijn vrije tijd, dus ik vind deze affaire niet eens het woord “affaire” waardig. The Beatles verzopen indertijd bijna in de dope, maar die werden er niet voor aan de schandpaal genageld. Hell, als dat was gebeurd dan hadden ze eigenlijk alle rockbands ter wereld aan de schandpaal moeten nagelen, allemaal naast elkaar, die rolmodellen met voorbeeldfuncties. (Ok, coke helpt de prestaties van een topsporter waarschijnlijk niet echt vooruit (wat ze er ook van zeggen) terwijl er zonder coke waarschijnlijk niet eens sprake zou zijn van rockmuziek.)

Intussen wordt er vrolijk op hem ingehakt, worden de termen “drugs” en “doping” lustig door elkaar gebruikt en moet iedereen uit het wereldje een reactie geven. Zoals gisteren in het VRT-journaal de voorzitter van de wielerbond werd opgevoerd. De man wist in de verste verte niks zinnigs te vertellen en kon alleen maar zijn “mening” geven. Dikke zever dus, vanwege die man. Uiteindelijk had hij er geen zak mee te maken want cocaïne is alleen lichtjes prestatiebevorderend als je het vlak voor een wedstrijd, of nog beter: tijdens een wedstrijd, neemt. De controle was buiten competitie dus eigenlijk heeft hij niks verkeerd gedaan behalve een lijntje gesnoven. Alleen bezit is strafbaar, dus trok de angry mob naar het huis van Toms ouders en zijn vriendin om daar de boel overhoop te halen, op zoek naar een zakje wit poeder.

Dikke zever. Als ze consequent zijn, dan moeten ze bij elke cocaïnegebruiker op huiszoeking gaan om hem zo te kunnen straffen. Natuurlijk gebeurt dat niet. Ik vind dat we in België nogal een destructief gedrag hebben t.o.v. onze nationale “helden”.

Ze kunnen zien dat ze hem laten rijden in de Tour. Dan kunnen we de Hollanders morres leren in een sport waarin wij de betere zijn.

Door de weg: de eerste vier tekstregels in deze post zijn niets meer dan dikke zever (maar ze kloppen wel).

Update: Boonen mag niet naar de Tour. Wat is de volgende stap? Renners schorsen wegens seks voor het huwelijk of zo?
Paranoïde moraalridders daar in Frankrijk. Ze bewijzen eens te meer dat hen het verkeerde land is toegewezen. Eigenlijk hadden die sympathieke Oekraïners het moeten krijgen en moesten de Fransen in dat hellhole zitten.

10 Reacties

 1. Moh, je doet het wéér! 🙂

  Inderdaad, wat een gezever zeg… iedereen moet een oordeel hebben over Bonen, specialisten in het tv en op de radio, hele verslagen in de krant…
  manmanman… het gaat niet lang meer duren voor ik heel mijn tv’tje uit het raam gooi!

 2. Right on! Kom, we gaan betogen voor meer koopkracht! 🙂

 3. En dat ze in Mexico ergens bij de Templo Mayor een massa interessante dingen gevonden hebben en misschien straks wel een graf gaan vinden, niet meer dan vijf woorden é!
  Boonen daarentegen, daar horen we nu al twee dagen constant van.

 4. Ik kan je volledige betoog volgen al valt hij in mijn hoofd nu ook wel onder de categorie loser, net als alle andere mensen die dronken achter het stuur kruipen en dan nog eens veel te hard gaan rijden.

 5. @Daylah: zelfs ik wist daar niks van. Het zou weer national geographic geweest zijn dat me zou ingelicht hebben.

  @Linn: “onder invloed” schakel ik nog niet meteen gelijk met “dronken”. In onze wetgeving ben je al snel onder invloed en als je daarbij Tom Boonen heet en de media krijgt er lucht van, dan ben je binnen de kortste keren “stomdronken”.
  Wat wel stom is, is dat je te snel gaat rijden als je al teveel alcohol in je bloed hebt. Dan vraag je er gewoon om.

 6. Ik snap je betoog ook wel. Maar eens die nota uitgelekt is, kan je als media, als ploeg, als tourorganisator echt niets anders dan duidelijk zijn.

  En dan vergeten we nog al die kerels die hoopten op wat premies tijdens de komende Tour. Zij zullen nu ook wel veel minder zin hebben om in de regen te gaan rijden om dan zes uur later twaalf kiekens tegen elkaar te zien spurten en er zelf voor te zorgen dat ze niet tegen over een dranghekken vliegen. Tenzij ze denken: “dakanicoke”.

 7. – Update: de sponsors van Boonen willen dat hij blijft meedoen voor de publiciteit (wauw, ferme publiciteit… :|)… Zijn grootouders waren ook in het nieuws vanmiddag (ja, VTM-nieuws, maar so what): zijn grootmoeder blijft erbij dat Tom nooit coke zou kùnnen nemen: “Hij zal wel ergens op een terrasje gezeten hebben en zijn glas met weet-ik-veel-wat laten staan hebben enzo. Dat dacht ik meteen toen ik het hoorde.” (Dream on, grandma, je kleinzoon neemt drugs!).
  – Drugs in een rock-milieu en in een sport-milieu zou ik nu niet tegenover elkaar plaatsen…
  – Niets tegen Lynn Van Wesenbeek ey, ik vind die grappig 😀

 8. @Tina: een lijntje coke weegt toch niet op tegen 2 RVV’s, 2 P-R’s, 1 groene trui, 1 wereldkampioenschap en 12 miljoen andere gewonnen koersen hoor. Zelfs 400 lijntjes niet.

  Gisteren in Ter Zake was Bryce Deruyver te gast (criminoloog) en die zei dat het gerecht zich beter met criminelen zou bezig houden ipv met Tom Boonen.

 9. Ik heb het over iets anders é, Maarten. Zijn oma wil het niet onder ogen zien dat hij (ja, hij!) wel eens een lijntje snuift; omdat ze hem verafgoodt.

 10. Grootmoeders zijn er om een beetje naief te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: