Iker Casillas

Iker Casillas was gisteren de held van Spanje. De 27-jarige doelman stopte twee penalty’s – één meer dan zijn Italiaanse collega – en daarom gaat Spanje naar de halve finale van het EK.

Ziehier één van de weinige zekerheden aan een partij penaltytrappen: in 99% van de gevallen wordt één van de doelmannen tot held verheven. In de overige 1% schiet een Kroaat of David Beckham de bal in de tribune.

Iker Casillas. 27 jaar, maar hij speelt al een eeuwigheid. Degelijke keeper, maar geen uitzonderlijke doelman van het kaliber van Buffon. 2 keer had hij het geluk in de goeie hoek te liggen. Nationale held.

Penalties zijn een loterij. Wie wint op penalties, wint op geluk. Daar valt niks tegen in te brengen. Ik vraag me af of het niet beter zou zijn die spelers een hoop frustratie, stress en slapeloze nachten te besparen, en gewoon een muntstukje op te gooien. Het komt op hetzelfde neer: beide teams hebben even veel kans, voetbaltalent heeft er niks mee te maken.

Als voetballiefhebber zou ik gisteren een voorkeur voor Spanje moeten gehad hebben. Want Spanje “probeerde” tenminste, zo klonk het toch in de commentaren achteraf van Marc Degryse (ex-aanvaller), Emilio Ferrera (Spanjaard), Bob Peeters (aanvaller) en Eddy Snelders (ex-aanvaller). Alleen verdedigers begrijpen de kunst van het verdedigen. En alleen objectieve trainers begrijpen de impact van een goeie tactiek. Ik zat als quasi-neutrale toeschouwer te kijken met een 60-40% voorkeur voor Italië en ik zag Spanje sukkelen om door de witte muur te komen. Slechte passes, oersaai en traag voetbal, de bal ging van de ene kant van het veld naar de andere kant en terug, en ik geeuwde. Italië ving gemakkelijk op en stuurde de bal voorwaarts van zodra ze die had. Veel meer risico, veel meer kracht, een combinatie van techniek, powerplay en tactisch vernuft. Alleen bracht het niet meer gevaar voor het Spaanse doel op dan voor het Italiaanse.
Tegen het einde van de wedstrijd nam Italië meer en meer de controle van de wedstrijd over en bleek Spanje erdoor te zitten. Ook nog eens fysiek de zwakkere. Spanje heeft ballen nodig, zodat ze wat meer durven.

Ik ben niet ontevreden met Spanje in de halve finale. Het werd eigenlijk tijd dat de vedetten van Real, Barcelona, Valencia, en vooral de Engelandgangers iets lieten zien. Italië heeft niet te klagen. Ze mochten al blij zijn met de tweede ronde en daarboven zijn ze ook nog eens wereldkampioen. Die zal altijd een trap hoger staan dan de Europees Kampioen. Wie maalde de afgelopen 4 jaar immers om Griekenland? 2 dagen na Euro 2004 was iedereen die afbraakvoetballers al vergeten.

Toni mocht zelfs geen penalty trappen. Tijdens de match kon je zijn snor zienderogen zien groeien.

5 Reacties

 1. Het zal wel aan mij liggen, maar ik vond het saaie afbraakvoetbal van Griekenland niet veel verschillen van dat van de Italianen. Bij de ene noem je het afbraakvoetbal, bij de andere is het de kunst van het verdedigen. Tja, het is hoe je het bekijkt natuurlijk, en door een Italiaanse bril gezien zal je wel overschot van gelijk hebben. Oh, trouwens, ik was voor de Spanjaarden 😉

 2. De Grieken zien voetballen tegen Zweden? Ze trokken het zelfs in het belachelijke door in het geheel niet in de aanval te gaan. De Italianen proberen tenminste nog de snelle omschakeling.
  Het was ook de eerste match van het kampioenschap dat Italië voor de verdediging koos.

 3. Ik heb het ook niet voor penalty’s. Ik vind het golden goal concept eigelijk nog het beste. Dezelfde spanning ongeveer, maar nog steeds voetbal.

 4. @Karen: liever de Silver goal. De golden goal is me te willekeurig. Je moet de tegenstander nog een kans geven om terug te komen.

 5. Wat? Een degelijke doelman? Casillas is de beste ter wereld! Die man verdient heel wat meer lof dan ‘een degelijke keeper”! Geen uitzonderlijke doelman van het kaliber Buffon? Weet u wel waarover u praat beste? Casillas mag gerust naast Buffon staan! Zelf erboven! Kijk maar eens naar de prestaties van Casillas in zijn volledige carriere en dit jaar! Zijn aandeel in de titel van Madrid is aanzienlijk!!!

  Nog iets! U stelt dat het Italiaanse voetbal aanrtekkelijk is? Met alle spelers op een hoop voor eigen doel spelen en dan hopen op een tegenaanval! Vind u dat aantrekkelijk voetbal? DAT is pas oersaai!
  Een dikke pluim voor de spanjaarden die hierdoor met man en macht probeerden door te geraken! Inderdaad, zij probeerden tenminste! Dan zeg je dat Italie met meer risico speelde? Man toch jij kent er niets van! Als ze met elf spelers voor hun eigen doel spelen kan je de italiaanse speelwijze niet risicovol noemen!

  Het spijt me Maarten,maar ik denk dat je meer verstand hebt van waterpolo dan van voetbal. Denk eens na voor je iets zegt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: