Madagascar

Een eiland is een landoppervlakte dat aan alle kanten omringd is door water, maar kleiner is dan een continent en groter dan een rots of een zandbank.

Een continent is een zeer grote landmassa die niet of vrijwel
niet met ander landmassa’s verbonden is. Hierbij wordt alleen gelet op
land en water, niet op de waterdiepte, onderzeese bergruggen of het continentaal plat. Volgens Britannica telt de wereld de volgende zeven continenten: (van groot naar klein): Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Australië.[1]

Interessant. Daarnet werd op Canvas Madagascar het vierde grootste eiland ter wereld genoemd. Eerst en vooral vind ik het persoonlijk niet echt interessant om te weten welk eiland het vierde grootste ter wereld is. Net zomin vind ik het interessant om te weten wat de vierde grootste stad ter wereld is (en daarom weet ik het ook niet).
Maar toch vroeg ik me af hoe je een eiland definieert. Ik dacht altijd aan een stuk land dat volledig omringd was door water. Maar dan is Amerika of Eurazië ook een eiland. Waar trek je de grens? Wikipedia bracht de oplossing aan: een eiland is kleiner dan een continent. En een continent is niet gelijk aan een werelddeel: een continent is een grote homp land. Dat wist ik niet eens. Ik dacht dat een continent een werelddeel was, en Australië dus het grootste eiland ter wereld. Logisch. Check yourself.

Als Madagascar het vierde grootste is, welke zijn dan de grootste (eilanden ter wereld)? Waarschijnlijk komt Groenland op 1. 2…. Borneo? 3….. Papoea New Guinea? Wil iemand eens opzoeken? Ik heb de moeite niet genomen.

Straf…. Wie heeft ooit beslist dat er 6 continenten zijn? Waarom is Australië bijvoorbeeld een continent en geen eiland? Het is verdorie één land, dat kun je toch wel een eiland noemen toch? Een verdomd groot eiland. Veel groter dan Groenland!

6 Reacties

 1. Tsss… Het continent heet Oceanië. En het bevat onder andere Australië en Nieuw-Zeeland. En misschien ook een paar van die eilanden die erboven liggen, maar daar ben ik niet zeker van.

  Of zo heb ik het toch altijd geleerd.

 2. Pfff, je zet ons weer aan het denken.

  Ik heb even de grootste eilanden ter wereld opgezocht:

  1. Greenland
  2. New Guinea (en niet Papua New Guinea want dat slaat blijkbaar enkel op het land PNG)
  3. Borneo
  4. Madagascar
  5. Baffin

  (Bron: http://www.worldatlas.com/aatlas/infopage/islands.htm) Ook andere bronnen bevestigen deze gegevens.

  Over de exacte betekenis van de begrippen continent en werelddeel bestaat blijkbaar geen consensus. Ze worden vaak als synoniem gebruikt maar in feite wordt een werelddeel (vb Oceanië) gevormd door een continent (vb. Australië) en de eilanden op het continentaal plat.

  Interessante materie maar ik ga het hier bij houden en er voor de rest niet te veel over nadenken of ik kan niet slapen vanavond.

 3. Wij leren de leerlingen in het derde het volgende:
  * een continent is een groot aaneengesloten blok vasteland; zo zijn er vijf continenten op aarde (Eurazië, Afrika (zonder Madagascar!), Amerika (zonder Groenland), Australië en Antarctica);
  * een werelddeel is één van de zes grote delen waarin het vasteland op aarde is ingedeeld; het omvat meestal een continent en de eilanden die erbij liggen of die erbij horen omwille van geografische, politieke of demografische redenen (de zes zijn: Europa, Azië, Afrika, Amerika, Oceanië en Antarctica).

  Dus: Oceanië is Australië met Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Papua-Nieuw-Guinea (ofte de oostelijke helft van dat eiland ten noorden van Australië, de andere helft hoort bij Indonesië en dus Azië). Australië is zowel een continent àls een land. En op zich eigenlijk ook een eiland, maar blijkbaar niet volgens de post van Linn 🙂
  Als je wilt, ik heb nog een kaartje om het te verduidelijken 😉

  Nu, we zijn terwijl twee maanden verder en ze kennen het verschil nog altijd duidelijk niet. Frustrating…

 4. @tina: op wikipedia (die het van britannica haalt) wordt er een onderscheid gemaakt tussen noord- en zuid-amerika, omdat een continent “goed” aaneengesloten moet zijn, en dus niet via een dun staartje land. Anders zou je consequent moeten zijn en Eurazië en Afrika ook als één continent moeten beschouwen. Eurazafrica of zoiets :).
  Zoniet is Zuid-Amerika het grootste schiereiland ter wereld, en het Arabisch schiereiland plots niet meer.

  btw: bij Oceanië horen ook de Cook eilanden, vanuatu, tonga, fiji, de solomon eilanden en tahiti en al.

 5. Maja, Maarten, als ze Amerika al niet kunnen onthouden… Laat staan dat ze de grens kunnen trekken tussen Noord- en Zuid-Amerika (en dan nog eens Midden-Amerika en Latijns-Amerika)… Ik zeg: “Neem alles samen als Amerika.” 🙂 Ze snappen nu al niet wat “Angelsaksisch Amerika” is (bij de wereldblokken, dus, daar slaan ze helemaal tilt op)…
  Trouwens, die keuze van continenten is een afspraak in de vakgroep, zodat alle 3es hetzelfde leren. En het staat ook zo in hun handboek waaruit ze studeren.
  En ja, die andere eilanden horen natuurlijk ook bij Oceanië, maar opnieuw: als ze ze al kleuren op kaart ben ik content. (Ze worden verwend… In onzen tijd….. 😉 )

 6. P.S.: Vergeet je hoofdletters niet bij de eilanden :p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: