Wie is de domste?

Obama-moeheid? Freaq, jongen, best dat je niet in de VS woont. Voor mij zijn alle middelen goed om die vent op de troon te krijgen. Een reclamespot van een half jaar? Kan me niet schelen, zolang er maar geen roodnek verkozen wordt. Als ik moet kiezen tussen Bush-moeheid en Obama-moeheid dan moet ik toch niet lang nadenken.

Nadenken is soms niet mijn sterkste kant. Als ik naar de reportages kijk in ‘TerZake’ van Robin Ramaekers, vanuit zijn greyhound bus (de journalist reisde per bus door Arizona, New Mexico en enkele Bible belt-staten), dan zit ik mij letterlijk de ogen uit te wrijven bij het horen van redenen waarom de geïnterviewde US-citizens voor McCain zouden stemmen (bij nader inzien hebben mijn ogen daar weinig mee te zien, maar swat). Ik kan er überhaupt niet bij waarom wie dan ook wanneer dan ook op hem zou stemmen. Hier ontbreekt natuurlijk een dosis relativeringsvermogen en empathie van mijn kant, maar toch…. Dat heb je wel meer als je mensen aanhoort die er een andere mening op nahouden dan jijzelf terwijl je heilig overtuigd bent van je eigen gelijk. Dan durft het wel eens zwart te worden voor een mens zijn ogen en begint hij opzettelijk fel overdreven statements en zwart-wit-voorstellingen in het rond te strooien. Zo van: “die Amerikanen zijn toch eigenlijk oliedom!” of “ze zouden sommige mensen toch wel moeten verbieden van te gaan stemmen”, en andere elitaire omhooggevallen praat.

Nadenken is ook niet de sterkste kant van een groot deel van de republikeinse kiezers uit de buik van de VS. Die stemmen op hun gevoel, volgens de traditie. Volgens The American Way of Life. En wat houdt die in?
Exclusiviteit
– Zoveel freedom van vanalles en nog wat, zodat men erin gaat stikken. Teveel vrijheid mondt onvermijdelijk uit in een beperking ervan. Vb: “We willen onze vrije samenleving en haar liberale waarden vrijwaren….. En daarom bouwen we een muur rondom ons…… Zoals in de middeleeuwen. Jaaa, goed idee!”
Freedom houdt ook in dat je gewapenderhand iedereen van je property mag verjagen. En je hebt ook de vrijheid om met een Kalashnikov een school binnen te gaan om aldaar enkele leerlingen af te knallen.
Socialisme = de duivel, dus Obama = de duivel. “Do you read the Bible sir? It says the Devil will take the shape of a charismatic leader!” Dan zou ik willen antwoorden: “Do yóu read the Bible sir? It says that helping the poor and the weak is every Christian’s task.” Dan zal de andere antwoorden: “But his name is Hussein!”, waarop ik lachend wegwandel.

Citaat van één van de sympathieke inwonders van een stadje in Oklahoma: “I can’t believe the American people can have a candidate whose name is Obama. That’s very close to Osama.” Hij sprak het heel traag en dreigend uit, alsof hij net een nieuwe baanbrekende ontdekking had gedaan die de kaarten in de verkiezingsstrijd wel eens grondig zou kunnen schudden.
Hij heeft een punt, die man. Ik roep bijgevolg iedereen op nooit meer op Patrick Dewael te stemmen, want afgaande op zijn naam heult hij met de Franstaligen.

9 Reacties

 1. LOL, die charismatic leader was vast en zeker dhr. Jezus Christus?

 2. Thihi! Goei stukje!

  Goh, ik hoop echt dat Obama wint, maar ik volg ook Tom Lanoyes visie in Humo enkele weken geleden. Zou de meerderheid van de Belgen op een jonge, zwarte man stemmen? Hoe kun je dat dan als vanzelfsprekend van de Amerikanen verwachten?
  Het zou me dus niets verbazen mocht McCain alsnog winnen…
  Ikzelf zou natuurlijk op Barack Obama stemmen, ik hoop dan ook héél erg dat hij al die changes kan waarmaken!

 3. @Tina: moeilijk te zeggen he. In België lopen er bijlange niet zoveel zwarten rond als in de VS. Bij ons zou een jonge zwarte man die opkomt bij de verkiezingen dus uitzonderlijk zijn. Ik kan er één bedenken: Wouter Van Bellingen. Je zou in het geval van België die jonge zwarte kunnen vervangen door een jonge Turk of Marokkaan, maar ook die vergelijking gaat niet op omdat wij Turken en Marokkanen associëren met immigratie, terwijl de zwarten in de VS evenzeer migrant zijn als de blanken zelf.
  Dus: stel dat bij de verkiezingen een zwarte kandidaat opkomt, of van Marokkaanse of Turkse origine is, die hier is geboren, Nederlands spreekt, ideeën heeft waar ik me kan in vinden en bij de juiste partij aangesloten is; dan zie ik geen reden om niet op hem te stemmen.
  Voor mij moet hij hier niet eens geboren zijn of zo, dat zeg ik enkel om de vergelijking met Obama te kunnen trekken. Btw: er zijn sowieso toch al heel wat verkozenen van allochtone afkomst. Kijk maar naar Di Rupo.

 4. Ik volg je hoor, in wat je zegt. Alleen… ik denk niet dat wij zo “open-minded” zijn als pakweg de Nederlanders. Hun integratie verloopt toch veel beter dan in België.
  Als je kijkt in de peilingen naar het Vlaams Belang en Lijst Dedecker, vrees ik dat het bij ons toch stroever zou verlopen om een zwart of een allochtoon leider te kiezen.
  En de melting pot wou ik in mijn vorige reactie al vermelden 🙂 Het is trouwens tijdens een les geschiedenis dat ik in het 4e geef (de kolonisatie van Noord-Amerika) waar ik wijs op de origine van “de Amerikanen”.
  Dat de goeie mogen winnen dinsdag, m.a.w. Obama for president!
  PS: Ik zag net op het nieuws dat er in het Japanse vissersdorpje Obama al volop campagne voor hem gevoerd wordt 😀

 5. @Tina: oppassen met vergelijkingen met Nederland. In Nederland weten ze niet goed hoe ze de problematiek moeten aanpakken. Enerzijds hebben ze een imago van “tolerant” land, maar anderzijds heb je de moorden op Van Gogh en Pim Fortuyn. Daarnaast heb je er ook politici als Geert Wilders lopen die minstens even erg zijn als Dewinter.

  Meh, ik weet het niet. De zwarten zijn in Amerika een wezenlijk deel van de bevolking. Dat zijn geen “anderen” want ze waren er quasi al van het begin. Discriminatie gaat dus eigenlijk gewoon op basis van huidskleur en dat is puur racisme. En zelfs een Vlaams belanger zal je niet snel horen zeggen dat hij vreemdelingen buiten wil omdat ze een andere huidskleur hebben. Hij zal zeggen dat ze zijn werk afpakken of dat het criminelen zijn of zoiets.
  Misschien kan je het een beetje vergelijken met vrouwen in de politiek: ze zijn even capabel als mannen, maar ze komen minder ver omdat er een mannelijk establishment is, net zoals er een blank establishment is in de politiek van de VS.

  De discussie doet me denken aan iets dat Tom Wolfe (youknowwho) ooit eens zei in een interview in Humo: Dat we in Europa nog iets konden leren van de VS op het vlak van democratie. Hij vroeg de journalist hoeveel zwarten er in België in het parlement zaten (geen enkele). In de VS zaten er X aantal zwarten, dus dat was voor hem het bewijs dat de VS een vrijere samenleving heeft dan België. Dat vond ik zo kortzichtig, vooral uit de mond van een dy-hard republikein uit een land waar vrijheid héél relatief is.

 6. Eens. In Nederland hebben we de mond vol van tolerantie maar wordt er ook om het hardst met de Wolf Wilders meegehuild. Brrrrr. Lichtpuntje: Achmed Aboutaleb (Marokkaan!) wordt burgemeester van Rotterdam. Daar was de reactie vaak: dat het een Marokkaan is is prima, maar waarom een Amsterdammer? LOL 😉

 7. @elsje: en het is een ajax-supporter. Schandaal!! 🙂

 8. Oké, ik heb me verkeerd uitgedrukt: ik ben die héle verkiezingshetze serieus moe, niet alleen het ophemelen van Obama (hoe goed hij ook moge zijn, hoor). Vraag trouwens aan honderd Belgen voor wie ze zouden stemmen, en negentig ervan zeggen Obama. Vraag vervolgens vijf van de belangrijkste punten waar Obama voor staat, en 85 van die 90 moeten het antwoord schuldig blijven.

 9. Oh, en voor de volledigheid: wie weet kom ik zelf amper verder als ze het mij zouden vragen, eerlijk gezegd. Maar of ik dat nu allemaal van naaldje tot draadje weet of niet, het zal de situatie daar niet veranderen, denk ik. Maar ondertussen blijft het onkruid in mijnen hof wel welig tieren. Welig, weeeeeeelig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: